Skip to main content

Featured Post

My cookbook: "Tehran to New York"

On the Norouz day of 2020 spring, I finally published my book. The manuscript is titled: "Tehran to New York: A culinary bridge between Persian and Western cultures" and aims at presenting a unique blend of classic and contemporary Persian recipes, as well as samples of Western-style cuisine, offered in a Persian context. It is important to build bridges between cultures, and not walls. This book aims at constructing a bridge between the Persian and Western cultures. The book may be ordered here: https://www.amazon.com/Tehran-New-York-culinary-cultures-ebook/dp/B0861H47GS/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=tehran+to+new+york&qid=1584810930&sr=8-1  

Cook the show case1: Hot and sour eggplants-خوراک بادمجان تند و ترش


این غذا رو من از یه شوی آشپزی خیلی معروف به اسم تاپ شف یاد گرفتم. توی این شو, یه تعدادی آشپز با هم رقابت می کنن و هر هفته یکی شون حذف می شه تا در نهایت یه نفر برنده بشه . شوی جالبیه ، توصیه می کنم نگاه کنید . این غذایی که من اینجا پختم چند هفته پیش برنده بهترین غذای اون اپیزود شد . من دستورش رو از سایتی که لینکش رو بالاتر دادم گرفتم و اجراش کردم نتیجه هم عالی شد . به شما توصیه می کنم حتما امتحان کنید



    
 :مواد لازم
 یک چهارم پیمانه روغن زیتون 
یک دوم پیاز ریز خرد شده
چهار حبه سیر 
یک چهارم پیمانه پودر کاری 
نمک 
یک پیمانه فلفل دلمه ای قرمز ریز خرد شده 
یک پیمانه فلفل دلمه اینارنجی ریز خرد شده
یک  قاشق چای خوری فلفل قرمز تند ریز خرد شده
دو عدد بادمجان بزرگ ریز خرد شده
آب و رنده پوست چهار عدد لیموی ترش زرد
آب و رنده پوست چهار عدد لیموی ترش سبز
یک دوم پیمانه شکر 
یک دوم پیمانه برگ کرفس و برگ هویج شفناد شده-شفناد یه نوع از برش هست که در عکس لینک می تونید ملاحظه کنید 
 
This is the recipe for Kenny's elimination challenge winning dish in top chef season7. The recipe is by Michael Voltaggio form  Bravo TV website. The result was fantastic; I have no wonder why Kenny got it with such a simple dish anymore. This recipe could be used to make a dish or a very elegant side dish. I had it with baked rice as a curry and it was so delicious. Below are the ingredients according to Michael Voltaggio.
Ingredients:
1/4 cup olive oil
1/2 onion finely chopped
4 cloves of garlic, crushed
1/4 cup curry powder
salt to season
1 cup finely chopped red bell pepper
1 cup finely chopped red orange pepper
1 TSP crushed red chili
2 large aubergines(egg plant American English), finely chopped
juice and zest of 4 limes
juice and zest of 4 lemons
1/2 cup sugar
1/2 cup chiffonade of carrot tops and celery leaves
 مواد رو قابل از شروع آماده کنید و به ترتیب استفاده بچینید
Prepare the ingredients. and arrange them according to the recipe. 
  پیاز و سیر رو تو روغن تفت بدید ولی طلایی نکنید وقتی که بوی پیاز بلند شود پودر کاری و نمک رو اضافه کنید 
 Sweat the onion and garlic in a pan but do not brown. as soon as you can smell the aroma, add the curry powder and salt.
 وقتی که کاری خوب روغن مخلوط شد فلفلها رو اضافه کنید
When the curry powder is dissolved completely, add the peppers and the chili.
یکی دو دقیقه فلفل ها رو تفت بدید سپس بادمجان رو اضافه کنید
 Sweat the peppers then add the aubergine.
 وقتی که بادمجان کاملا پخت، لیموها و رنده پست اونها رو اضافه کنید
cook until the aubergine is tender. Add the juices and the zests from the citrus.
 شکر رو اضافه کنید. شکر به این غذا غلظت می ده و طعم ها رو بالانس می کنه
Add the sugar. Sugar balances the flavor as well as thickening the sauce and bringing every thing together.
 ده دقیقه روی حرارت ملایم قرار بدید و در آخر سبزی ها رو اضافه کنید
Allow to simmer for 10 minutes. Right at the end, add the herbs.

Here is a tip from Michael Voltaggio, the seed section of aubergine have a tendency to be bitter sometimes. If you decide to use the seed section, then cut the whole aubergine and soak it in iced water for an hour. That will wash the bitterness off the flesh.
 I recommend you to make this simple dish and enjoy the flavor profile. This is also a great vegetarian dish, compensating lack of meat with extra flavors.

نکته خوبی که من از این وب سایت یاد گفتم این بود که برای گرفتن تلخی بادمجان ، اون رو برش بزنید و به مدت یک ساعت در آب با تیکه های یخ قرار بدید . این کار تلخی بادمجون رو کاملا از بین می بره
امیدوارم که این غذا رو درست کنید و لذت ببرید چون واقعا خوشمزه ست. اگه گیاه خوارید این یه غذای مناسب برای شماست . در ضمن این غذا رو می تونید به عنوان یه پا گوشتی عالی توی مهمونی ها استفاده کنید      

Comments

Sarah said…
great as always
tnx
Doozel said…
This is very good for a veggie!
Anonymous said…
I love top chef!
I will definitely make this. I love your uniformed cut veggies.
Doozel said…
Leila, I am sure that you watch top chef. This recipe is from season 6 and By Kenny and winning dish of that episode. The flavors are so balanced and I am sure you gonna love that as kind of comfort food. Here is the video by M.Volt
http://www.bravotv.com/top-chef/top-recipe?id=65125#selected
Unknown said…
درستش کردم. برای دوستان گیاهخوار با برنج سرو شد. خوشمزه هم بود. مرسی